Testele de pe FACEBOOK îți fură datele.

Testele de pe FACEBOOK îți fură datele

Testele de pe FACEBOOK îți fură datele. Atenţie la aplicaţiile amuzante de pe Facebook! De multe ori, sunt doar un paravan care le permite companiilor ce vă lasă să vă jucaţi gratis să obţină date despre voi, fără ca măcar să bănuiţi asta. Date pe care ulterior le folosesc după bunul plac. Experţii în IT avertizează că testele care îţi prezic viitorul sau îţi arată cu ce vedetă semeni, devenite deseori virale pe Facebook printre milioane de români, colectează date despre lista voastră de prieteni.

„Suntem peste 8 milioane de români pe Facebook. Şi, oricât de ocupaţi am fi, ne facem timp pentru a intra pe diverse aplicaţii. Cum ar fi aceasta care te face fericit în funcţie de faţa ta sau sporeşte frumeseţea fotografiei tale de profil. Oricât de amuzante şi inofensive ar părea, acestea pot fi paravane pentru a obţine date despre tine fără ca tu să ştii”, relatează Maria Moiş, jurnalist Digi24.

Nu există niciun utilizator Facebook din România care să nu aibă măcar un prieten abonat la testele care îţi spun cu ce vedetă semeni sau ce viitor vei avea, în funcţie de zodie. Specialiştii în Securitate IT spun că aceste aplicaţii nu fac decât să speculeze naivitatea şi curiozitatea utilizatorilor.

„Acest gen de aplicaţii sunt în general create pentru a colecta informaţii despre noi. Există riscuri foarte mari ca anumite companii să copieze datele de pe Facebook și să folosească date în scopuri malițioase pentru vânzarea unor produse sau campanii politice”, spune Andrei Avădănei, specialist securitate IT.

Sătulă să vadă în propriul newsfeeed foarte multe rezultate ale acestor testări virtuale făcute de prietenii de pe Facebook, o jurnalistă specilizată pe cybersecurity a făcut un studiu de caz. A analizat patru astfel de siteuri. Şi a ajuns la concluzii îngrijorătoare:

Citeşte şi :  China depăşeste SUA în dezvoltarea tehnologiei inteligenţei artificiale

„Multe dintre aplicațiile găzduite pe siteuri folosesc o tehnologie bazată pe inteligență artificială pentru prelucrara imaginilor, tehnologie furnizată de FaceApp. Este o companie localizată în Sankt Petersburg, Rusia. Prin politica sa, informează utilizatorii că datele pot fi reținute și folosite în alte state ca în țara de origine”, spune Mihaela Pană, jurnalist CyberM.

Aceste informatii sunt la punctul 14 din politica de confidenţialitate a aplicaţiei care analizează pozele de profil, ne arată jurnalista Mihaela Pană. Cei mai mulţi utilizatori îşi dau acordul fără ca măcar să citească termenii şi condiţiile.

„Au un set de "anlizează-ţi faţa"... "iată de unde eşti cu adevărat" sau "putem să îţi ghicim adevărata naţionalitate". Îţi pune în legătură automat faţa cu targetul, cu geotarghetarea, cu blocul de unde eşti”, spune Mihaela Pană.

„Imaginează-ţi că poate fi un mecanism prin care putem urmări persoane. Poţi colecta fotografiile de pe Facebook ca apoi să îl poţi găsi pe stradă”, spune Andrei Avădănei, specialist securitate IT.

Testele de pe FACEBOOK îți fură datele
Testele de pe FACEBOOK îți fură datele

Specialiştii în IT ne recomandă să ne ferim de astfel de aplicaţii de pe FB. Şi spun că datele sensibile pot ajunge inclusiv pe mâna hackerilor.

„Dacă o aplicație se ocupă strict cu a prezice viitorul, nu are nevoie de lista ta de prieteni pentru a face acest lucru”, spune Andrei Avădănei.

Dacă aţi accesat recent astfel de aplicaţii şi abia acum realizaţi riscurile la care v-aţi supus, tot ce puteţi face este să ştergeţi respectivele jocuri din secţiunea setări a contului de Facebook. Din păcate, această operaţiune nu vă poate garanta siguranţa informaţiilor deja stocate în bazele de date ale celor care se află în spatele aplicaţiilor.

Citeşte şi :  #DeleteFacebook. Playboy pleacă din platforma lui Zuckerberg

Cum afli ce aplicații au acces la datele tale

Ar fi bine să știi cum poți afla ce aplicații au acces la contul tău de Facebook, dar și ce poate vedea fiecare dintre acestea din întregul tău profil.

În primul rând, trebuie să fii logat pe Facebook, iar apoi să navighezi în meniul Settings. Odată apărută bara laterală, caută opțiunea Apps și apasă pe ea.

În secțiunea Logged in with Facebook vei vedea toate aplicațiile în care te-ai logat cu contul de pe rețeaua socială. S-ar putea, așa cum am pățit și eu când am scris articolul, să observi că unele aplicații sunt acolo din vremuri imemoriale și că, probabil, nu-ți mai amintești când și de ce le-ai folosit.

Opțiunea cea mai simplă este să apeși pe butonul Remove și să scapi de aplicațiile care nu te interesează. Opțiunea mai complexă este să apeși pe Edit Settings și să modifici setări individuale de partajare a datelor.

Dacă o parte dintre datele tale sunt întotdeauna publice, cum ar fi fotografia de profil sau numele, altele pot fi restricționate. Unele aplicații vor acces la lista de prieteni, spre exemplu, iar altele îți vor data de naștere.

Din fericire, eram logat cu contul de Facebook ”doar” pe 42 de aplicații. După ce am făcut curățenie. am rămas cu 14 aplicații care au acces la date despre contul meu, iar de aici încolo pot să modific setările de partajare a datelor.

Dacă faci asta acum, ar fi bine să revii, ocazional, asupra acestei pagini de setări a contului, deoarece nu știi niciodată când oferi în grabă acces unei aplicații pe care ai vrea s-o elimini ulterior, dar de care uiți.

 

Leave a Reply

2012en