Subscribe to RSS

Misterioasele amulete vikinge

Misterioasele amulete vikinge.Cu un an în urmă, în apropiere de Hamar, estul Norvegiei, era descoperită o mică amuletă, confecționată din aur. Un artefact încadrabil într-o serie de alte obiecte misterioase, de același fel! În Scandinavia au fost descoperite aproximativ trei mii de astfel de amulete, majoritatea confecționate din aur, provenind din perioada 500-1060 d.Hr.

De cele mai multe ori, aceste artefacte prezintă imaginea unui cuplu, în care bărbatul și femeia fie se privesc în ochi, fie se îmbrățișează. Marele mister pe care oamenii de știință ar dori, dacă s-ar putea, să îl elucideze este care a fost scopul acestor amulete, multe datând din epoca de glorie a vikingilor, situată între secolele VIII-XI e.n. Aceiași specialiști ar mai vrea să știe, eventual, cine sunt personajele portretizate în enigmaticele amulete.

 

Obiectele minuscule de acest fel au fost numite, în Scandinavia, gullgubber și erau extrem de subțiri, având o grosime similară unei frunze. Adesea, femeia înfățișată pe micile artefacte de metal prețios poartă o rochie și un șorț, în vreme ce bărbatul este înveșmântat cu o robă și, uneori, poartă pantaloni. Personajele de ambele sexe dețin, uneori, accesorii precum cataramele, colierele, potirele sau sceptrele. Sceptrele au, uneori, forma unei crenguțe cu frunze.

Aproape sigur, micile amulete de aur transmiteau un anume mesaj. Matrițele utilizate pentru confecționarea lor au fost realizate de către meșteri pricepuți. Cea mai mare descoperire a fost făcută în Danemarca, unde au fost găsite mai mult de 2500 de amulete gullgubber.

Misterioasele amulete vikinge

Misterioasele amulete vikinge

Au fost avansate mai multe teorii în legătură cu personajele reprezentate pe amulete și despre ce simbolizează ele. Cert este că aceste obiecte nu aveau o funcție practică, ci una ținând de spiritualitate. O interpretare este că acestea sunt reprezentări mitologice scandinave ale nunții legendare dintre zeul Freyr și zeitatea feminină Gerðr – o divinitate a pământului.

Citeşte şi :  Gura Iadului din Siberia

 

La scandinavi, Freyr era zeul asociat cu virilitatea și prosperitatea, cu soarele și vremea frumoasă. El s-a îndrăgostit de frumoasa gigantă Gerðr (Gerd) care devine în cele din urmă soția sa. Cu toate acestea, zeul Freyr a trebuit să renunțe la sabia sa magică, pentru femeia iubită. Rămânând fără protecția armei sale, Freyr este ucis de către Surtr, un alt personaj legendar, în timpul evenimentelor dramatice ale Ragnarök-ului („soarta finală a zeilor”).

Este posibil, în viziunea unor cercetători, ca micile amulete de aur să fi fost oferite atunci când doi tineri își uneau destinele, prin căsătorie, fiind un simbol care le amintea că este necesar să sacrifice totul, pentru a da iubirii și vieții șansa să triumfe.

Unii cercetători cred că amuletele ar fi putut reprezenta un soi de „bilete de intrare” pentru cei care au fost supuși încercărilor și găsiți vrednici să participe la ceremoniile religioase. Teoriile legate de rolul acestor mici, dar străvechi și prețioase opere de artă au fost, cum spuneam, numeroase. Este posibil să nu aflăm niciodată un răspuns, o rezolvare pentru această enigmă lăsată în urmă de către vechii scandinavi, creatori ai unei mitologii și civilizații fascinante.

 

0 comments

Leave a Reply

2012en

Other articlesgo to homepage

Misterioasele piramide din Tenerife

Misterioasele piramide din Tenerife(0)

Misterioasele piramide din Tenerife.Construcții vechi de formă piramidală există în foarte multe zone ale lumii, însă nu toate aceste monumente sunt cunoscute publicului larg. Un asemenea exemplu, de monument mai puțin cunoscut, este piramida din Hellinikon, Grecia. Oricum, construcțiile de tip piramidal suscită interesul oriunde s-ar afla. Deși acest lucru este mai puțin cunoscut, Spania

 
Top 10 Cele mai mari conspiraţii din toate timpurile

Top 10 Cele mai mari conspiraţii din toate timpurile(0)

Top 10 Cele mai mari conspiraţii din toate timpurile.S-ar putea ca toti cei care cred in conspiratii sa nu se teama de ele, ci sa doreasca existenta lor; s-ar putea ca ei sa nu doreasca sa accepte tezele scepticilor si sa descopere ori sa inventeze conjuratii tocmai pentru ca au nevoie de ele. Fara Dumnezeu

 
Operațiunea Highjump

Operațiunea Highjump(0)

Operațiunea Highjump.În 1946-1947, amiralul Richard E. Byrd a condus 4000 de militari din SUA, Marea Britanie și Australia într-o invazie a Antarcticii numită Operațiunea Highjump, crezând că vestitele submarine naziste, lideri de top și trupe militare s-ar ascunde acolo. Această operațiune nu poate fi negată. Dar, acea parte a poveștii care rareori se spune, cel

 
Proiectul Stargate, spionii paranormali

Proiectul Stargate, spionii paranormali(0)

Multe serviciile de informaţii de mare anvergură de pe glob se folosesc  de subiecţi sau de angajaţi cu calităţi care ţin de domeniul  paranormalului. Se pare că agenţiile respective au acceptat realitatea  fenomenologiei paranormale înaintea forurilor ştiinţifice. Mai mult  decât atât, nu s-au sfiit deloc să profite de persoanele cu astfel de  capacităţi. Existenţa unor

 
Misterele Triunghiului Bermudelor

Misterele Triunghiului Bermudelor(0)

Misterele Triunghiului Bermudelor.Triunghiul Bermudelor este un subiect controversat. De-a lungul timpului, au existat numeroase dezbateri cu privire la misterioasa și inexplicabila dispariție ale vapoarelor sau avioanelor, care au pătruns în zona Triunghiului Bermudelor. Oare toate aceste cazuri sunt reale sau este vorba despre o conspirație? CHARLES BERLITZ ȘI TRIUNGHIUL BERMUDELOR Charles Berlitz s-a născut la

 
read more
banner

Abonare

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Buy This Theme
© 2011 Gadgetine Wordpress theme by orange-themes.com All rights reserved.
%d blogeri au apreciat: