Sahara se extinde, a crescut cu 10% în ultimul secol

Sahara se extinde, a crescut cu 10% în ultimul secol

Sahara se extinde, a crescut cu 10% în ultimul secol. Încălzirea globală provoacă creşterea deşertului Sahara, sugerează rezultatele unui nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că cel mai mare deşert din lume s-a mărit cu peste 10% în ultimul secol. Studiul sugerează că şi celelalte deşerturi din lume s-ar putea extinde din cauza schimbărilor climatice, informează Mail Online.

Sahara se extinde, a crescut cu 10% în ultimul secol
Sahara se extinde, a crescut cu 10% în ultimul secol

''Rezultatele noastre sunt specifice deşertului Sahara, dar ar putea fi aplicat şi celorlalte zone deşertice de pe glob,'' a declarat Sumant Nigam, profesor din cadrul Universităţii din Maryland.

În cadrul cercetării au fost analizate ploile de sezon din Africa ce au avut loc între 1920-2013. Echipa a descoperit că zonele din jurul deşertului ce anterior nu erau aride pot fi acum clasificate ca deşert. Cercetătorii susţin că cea mai mare expansiune a putut fi observată în timpul verilor. În aceste luni, deşertul s-a extins în proporţie de 16% pe parcursul celor 93 de ani analizaţi în cadrul studiului.

''Deşertul se formează în general în regiunile subtropicale din cauza circulaţiei Hadley,'' a declarat profesorul Nigam. ''Însă expansiunea sudică a Saharei sugerează existenţa altor fenomene, inclusiv ciclurile climatice precum AMO,'' adaugă el.

Cercetătorii sugerează că motivul expansiunii deşertului Sahara reprezintă o consecinţă a influenţei umane şi a schimbărilor naturale. Deşi tiparul variază în funcţie de anotimp, cercetătorii sugerează că expansiunea nu poate fi negată.

 
Citeşte şi :  Incalzirea globala - Cape Town poate deveni primul mare oraş fără apă

Leave a Reply

2012en