Reclama inselatoare la anumite paste de dinti

Reclama inselatoare la anumite paste de dinti

Reclama inselatoare la anumite paste de dinti. Pasta de dinți, de tip Sensodyne, ca multe lucruri pe care le folosești și de care te folosești în viața de zi cu zi, prezintă câteva pretenții care par să fie prea bune ca să fie și adevărate. Una dintre aceste false promisiunii, descrisă într-un studiu din Scientific Reports, spune că unele împiedică erodarea dinților.

Cercetători din Brazilia și Elvetia au testat nouă astfel de branduri, care au promis că împiedică erodarea dinților. Pastele de dinți, toate găsite în magazinele braziliene sau europene, au inclus branduri regionale, dar și cele vândute pe plan internațional, ca Sensodyne.

Reclama inselatoare la anumite paste de dinti
Reclama inselatoare la anumite paste de dinti

Timp de cinci zile, o dată pe zi, au extras probe de smalț. După ce participanții și-au clătit bine gura după periaj, cercetătorii au măsurat cantitatea de smalț erodat. Actul de periere a dinților cu pastă de dinți provoacă eroziunea smalțului, chiar dacă ajuta la prevenirea formarii bacteriilor. Această eroziune poate determina țesutul osos de sub smalț, cunoscut sub numele de dentină, să devină expus la aer, ceea ce duce la hipersensibilitate.

Unele paste de dinți, cum e și cazul Sensodyne, sunt comercializate ca având ingrediente care conțin o formațiune specială, care poate să atenueze acest prejudiciu sau să repare dinții sensibili.

Dar, la sfârșitul experimentului, pastele de dinți marcate ca fiind anti-erozive sau care desensibilizează nu au reușit să prevină semnificativ eroziunea dinților. Și Colgate Cavity Protection are aceleași rezultate, la fel ca Sensodyne, chiar dacă brandul nu este unul fluorurat.

„Testele au arătat că unele paste de dinți au cauzat mai puține pierderi de suprafață decât altele. Rezultatele seamănă cu cele obținute cu pasta de dinți pentru controlul acestui criteriu”, a declarat Ana Cecilia Corrêa Aranha, cercetător dentar la Universitatea din São Paulo.

Citeşte şi :  Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri ce ne bântuie nopţile?

În orice caz, studiul nu este primul care dezminte ideea că pastele de dinți anti-erozive au ceva special față de pastele obișnuite. Chiar și așa, echipa lui Aranha a descoperit câțiva factori care ar putea genera o protecție mai bună împotriva eroziunii.

Pastele de dinți care conțineau staniu au avut concentrații mai mari de calciu și fosfat. Ele au fost asociate cu pierderi mai mici ale smalțului.

Fluorul, deși are o mulțime de alte beneficii pentru dinți, ca prevenirea cariilor dentare, nu a avut nicio influență mare asupra eroziunii smalțului, contrar a ceea ce au sugerat unele cercetări anterioare.

 

Leave a Reply

2012en