Subscribe to RSS

Misterele antimateriei

Misterele antimateriei.Antimateria a fost una dintre cele mai interesante descoperiri ale fizicii în secolul 20. Puţină lume ştie însă că în fiecare zi se generează antimaterie şi că, mai mult decât atât, cercetările privind antimateria ne ajută să înțelegem modul în care funcționează Universul.

Antimateria este compusă din așa-numitele antiparticule. Se crede că pentru fiecare particulă de materie pe care o cunoaștem există o particulă companion de antimaterie, o particulă care este practic identică cu cea din materie obişnuită, dar cu o sarcină electrică opusă. De exemplu, un electron are o sarcină electrică negativă. Antiparticula sa, numită pozitron, are aceeași masă, dar o sarcină electrică pozitivă. Atunci când o particulă de materie se întâlnește cu propria sa antiparticulă, acestea se anihilează reciproc şi se generează fotoni.

Misterele antimateriei

Misterele antimateriei

Particulele de antimaterie au fost prezise pentru prima dată de fizicianul britanic Paul Dirac, atunci când acesta a încercat să combine teoria relativității cu ecuaţiile din mecanica cuantică care descriu comportamentul electronilor. Anterior, oamenii de știință s-au confruntat cu predicţia teoretică conform căreia particulele de materie ar putea avea o energie mai mică decât energia lor de „repaus”. Acest lucru părea imposibil la momentul respectiv, rezultând de aici că energia particulei ar putea fi negativă.

Cu toate acestea, Dirac a acceptat rezultatele ecuațiilor sale. El şi-a imaginat că toate nivelele energetice „normale” corespund particulelor „normale”. Cu toate acestea, atunci când o particulă ajunge pe un nivel energetic superior, ea ne apare ca o particulă normală care este însoţită de o particulă de antimaterie.

În ciuda scepticismului inițial, s-au descoperit exemple ale acestor perechi de particule-antiparticule. De exemplu, acestea sunt produse atunci când razele cosmice lovesc atmosfera Pământului. Există chiar dovezi că energia furtunilor produce antielectroni, adică pozitroni. Aceste particule sunt produse, de asemenea, în unele dezintegrări radioactive. Procesul de dezintegrare radioactivă este utilizat în spitale în tomografia cu emisie de pozitroni (PET-Positron Emission Tomography) care asigură o imagistică exactă a interiorului corpului uman.

Citeşte şi :  Incetinirea rotaţiei Pământului poate declansa cutremure devastatoare ?

În experimentele din cadrul Large Hadron Collider (LHC) se poate produce, de asemenea, materie şi antimaterie.

Misterul materie-antimaterie

Fizica prezice că în timpul Big Bang-ului s-a generat o cantitate egală de materie și antimaterie. Mai mult decât atât, se prevede că legile fizicii ar trebui să se păstreze în cazul în care o particulă este înlocuită cu antiparticula ei, o relație cunoscută sub numele de simetria CP. Cu toate acestea, Universul nu pare să se supună acestor reguli. El este format aproape în întregime din materie, așa încât unde este toată antimateria? Acesta este unul dintre cele mai mari mistere din fizică.

Experimentele au arătat că în unele procese de dezintegrare radioactivă nu se generează o cantitate egală de materie şi antimaterie. Cu toate acestea, această constatare nu este suficientă pentru a explica discrepanţa dintre cantitatea de materie și de antimaterie din Univers. În consecință, fizicienii de la LHC, în cadrul experimentelor ATLAS, CMS şi LHCb, dar şi alți fizicieni care studiază neutrinii, în cadrul experimentului T2K din Japonia, caută alte procese care ar putea explica misterul materie-antimaterie.

Alţi fizicieni, cum ar fi cei implicaţi în colaborarea ALPHA de la CERN, verifică dacă particulele de antimaterie au într-adevăr proprietăţi simetrice faţă de particulele de materie. Cele mai recente rezultate arată că un atom de antihidrogen (format dintr-un antiproton și un antielectron, sau pozitron) este neutru din punct de vedere electric cu o precizie mai mică de o miliardime din sarcina electronului. Alături de alte măsurători, acest lucru implică faptul că pozitronul are o sarcină electrică egală cu a electronului, dar de semn schimbat, cu o precizie mai bună de o parte dintr-un miliard. Acest rezultat confirmă aşteptările cu privire la proprietăţile antimateriei.

Citeşte şi :  Cum funcționează ratingul la Uber

Cu toate acestea, mai există mistere la care încă nu avem un răspuns. Oamenii de ştiinţă încearcă să verifice în cadrul experimentelor dacă efectul gravitației asupra antimateriei este identic cu cel asupra materiei. În cazul în care aceste simetrii sunt încălcate, atunci va fi necesară o revizuire fundamentală a fizicii care va afecta nu numai fizica particulelor, ci și înțelegerea noastră asupra gravitației și a relativității.

În acest fel, experimentele cu antimaterie vor testa actualele cunoştinţe cu privire la mecanismele fundamentale de funcţionare ale Universului. Cine știe ce vom găsi?

 

0 comments

Leave a Reply

2012en

Other articlesgo to homepage

S-a descoperit primul sistem solar similar celui în care trăim

S-a descoperit primul sistem solar similar celui în care trăim(0)

S-a descoperit primul sistem solar similar celui în care trăim.NASA a anunțat că a descoperit un sistem solar similar celui în care trăim noi. Astfel, este un sistem cu opt planete, iar descoperirea a fost posibilă prin folosirea algoritmilor dezvoltați de Google. Aceste planete sunt în jurul stelei Kepler-90, o stea aflată la 2.545 de

 
Câţi oameni mor pentru ca producătorii auto să facă miliarde de euro

Câţi oameni mor pentru ca producătorii auto să facă miliarde de euro(0)

Câţi oameni mor pentru ca producătorii auto să facă miliarde de euro.Minciuna şi ignoranţa sunt două dintre ingredientele amare ale succesului puternicilor constructori auto germani. Minciuna a fost scoasă la lumină de scandalul Dieselgate, care este încă departe de a se fi încheiat. Ba chiar riscă să se extindă la alţi producători auto europeni. Despre

 
Metodele prin care vă puteți înjumătăți facturile la căldură, iarna

Metodele prin care vă puteți înjumătăți facturile la căldură, iarna(0)

Iata metodele prin care vă puteți înjumătăți facturile la căldură, iarna, gandite de specialisti. În prag de iarnă, ne gândim cu toții cât va costa încălzirea. Specialiștii spun că, indiferent de combustibil, important este să nu lăsăm locuința să piardă căldură. O izolație bună poate reduce chiar și la jumătate factura. Și e bine să

 
Cum funcționează ratingul la Uber

Cum funcționează ratingul la Uber(0)

Dacă te-ai întrebat cum funcționează ratingul la Uber, compania și-a făcut timp să-ți explice. După o serie stufoasă de scandaluri de hărțuire sexuală, cei de la Uber au fost nevoiți să-l demită pe CEO-ul și fondatorul companiei. Sub un nou director, oficialii americani au recunoscut că în 2016 datele unui număr de 57 de milioane

 
Incetinirea rotaţiei Pământului poate declansa cutremure devastatoare ?

Incetinirea rotaţiei Pământului poate declansa cutremure devastatoare ?(0)

  Greu de crezut, dar Pamantul si-a incetinit viteza de rotatie si si-a schimbat inclinatia fata de soare de multe ori. Daca inclinatia poate declansa incalziri sau raciri globale, incetinirea vitezei de rotatie cu cateva infinitezimale zecimi de grad nu poate afecta mare lucru. Insa…  Mai multe cutremure devastatoare ar putea avea loc anul viitor

 
read more
banner

Abonare

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Contacts and information

Social networks

Most popular categories

Buy This Theme
© 2011 Gadgetine Wordpress theme by orange-themes.com All rights reserved.
%d blogeri au apreciat: